V Prešove sa konal Medzinárodný turnaj v minifutbale nepočujúcich

19.07.2003 Celý región

V dňoch od 6. do 11. júla 2003 sa v Mestskej hale v Prešove uskutočnil 11. ročník medzinárodného turnaja v minifutbale nepočujúcich žiakov do 16 rokov. Do to...
V dňoch od 6. do 11. júla 2003 sa v Mestskej hale v Prešove uskutočnil 11. ročník medzinárodného turnaja v minifutbale nepočujúcich žiakov do 16 rokov. Do tohto jedinečného podujatia sa tento rok zapojilo 9 štátov vrátane Slovenska, pričom záujem o informácie o turnaji prejavili napríklad aj zástupcovia z Austrálie, Japonska a Brazílie. Ako potvrdil riaditeľ turnaja pán Vladimír Kohut, toto podujatie je jediné svojho druhu na celom svete. Celkovým víťazom turnaja sa tento rok stalo družstvo reprezentujúce Chorvátsko.

Na turnaji, ktorý finančne podporila okrem iných aj Tatra banka alebo Provident Financial, štartovali v predchádzajúcich ročníkoch reprezentanti takmer dvadsiatich štátov sveta vrátane krajín ako USA, Ruska alebo Alžírska. Tento rok sa zúčastnili krajiny Bielorusko, Bulharsko, Česko, Chorvátsko, Maďarsko, Rumunsko, Rusko, Ukrajina a Slovensko.

Na turnaji bol prítomný aj technický delegát Európskej federácie nepočujúcich športovcov (EDSO) p. Frenkel z Moskvy. „ Pán Frenkel bol nadšený týmto turnajom a prostredím. V súčasnosti začína robiť všetky kroky pre to, aby o 2 roky boli v Prešove prvé majstrovstvá Európy v tejto žiackej kategórií, “ potvrdil p. Kohut. Okrem neho sa na turnaji zúčastnili predstavitelia usporiadateľských organizácií, vrátane primátora mesta Prešov, pána Milana Benča.

Cieľom turnaja je prispieť k tomu, aby nepočujúce deti nemuseli myslieť na krutosť svojho osudu. Práve rôzne športové podujatia a aktivity pomáhajú deťom prekonávať ich hendikep, nachádzať radosť z hry, nadväzovať osobné kontakty na medzinárodnej úrovni a v konečnom dôsledku podporiť ich rovnocennú integráciu medzi zdravých rovesníkov.

Usporiadateľmi tohtoročného turnaja boli Občianske združenie Športový klub nepočujúcich detí, Ministerstvo školstva SR, Mestský úrad v Prešove - odbor školstva a telesnej kultúry a Slovenský zväz nepočujúcich športovcov.
 

Vyberte región